ျမန္မာရိုးရာ တိုင္းရင္းေဆးပညာ ဆိုင္ရာ
အဓိပၸါယ္ ဖြင့္ဆိုခ်က္မ်ား
ျမန္မာတိုင္းရင္းေဆးပညာကို
ေလ့့လာလိုက္စားသူတို ့သည္ ေဆးက်မ္းမ်ားတြင္ျပညြန္းေသာ ေ၀ၚဟာရမ်ားကို အဓိပၸါယ္ေကာက္ယူရတြင္
အခတ္အခဲ မ်ား ရွိေနၾကပါတယ္၊၊ အဓိပၸါယ္ အေကာက္လြဲ ပါက ေဆးနည္း မွားယြင္းမွဳ မ်ား ျဖစ္ကာ
ေဆးရဲ့ အာနိသင္ မရပဲ အျပစ္ျဖစ္ျပီး အႏၵရာယ္ မ်ားပင္က်ေရာက္နိုင္ပါတယ္၊၊
ဒါေၾကာင့္ အေရးပါ
အသံုးမ်ားေသာ တိုင္းရင္းေဆးဆိုင္ရာ အဓိပၸါယ္ ဖြင့္ဆိုခ်က္ အခ်ိဳ ့ ကို ေရးသား တင္ျပေပးမွာ
ျဖစ္ပါတယ္၊၊
၁ ။ ပဥၥငါးပါး သစ္ပင္၏ အရြက္ ၊ အပြင့္ ၊ အသီး ၊ အေခါက္
၊အျမစ္ ဟူေသာ ေဆးဖက္၀င္ အစိတ္အပိုင္း ငါးမ်ိဳး ။
၂ ။ သတၱဳရည္ သစ္ပင္၏ အရြက္ ၊ အပြင့္ ၊ အသီး ၊ အေခါက္
၊ အျမစ္ တမ်ိဳးမ်ိဳး ကို ၾကိတ္ညစ္ ရေသာ အရည္ ၊၊
၃ ။ ျပဳတ္ရည္ အပင္၏ အေခါက္ အသီး အရြက္ စသည္ အစိတ္အပိုင္း
လက္တဆုပ္ စာ( ၃က်ပ္သား- ၅ က်ပ္သား) အား ေရ လက္ဖက္ရည္ ပန္းကန္ လံုး (၃) လံုး (၂၄ က်ပ္သား) ထည့္ကာ ျပဳတ္ရည္ လက္ဖက္ရည္ ပန္းကန္
(၁) လံုး (၈) က်ပ္သာား က်န္သည္ အထိ က်ိဳထားေသာ ေဆး ရည္ ။
၄ ။ အမွဳန္ ့ သစ္ပင္၏ ပဥၥငါးပါး မွ တမ်ိဳးမ်ိဴးကို
အေျခာက္လွမ္း ကာ နွဴးညံ့ေသာ ေဆးမွဳန္ ့မ်ားရရွိသည္ အထိ ေထာင္းထုၾကိတ္ယူရေသာ အမွဳန္
့။
၅ ။ အေခါက္ သစ္ပင္၏
ပင္စည္မွ ရေသာ အေခါက္ ။
၆ ။ အျမစ္ေခါက္ သစ္ပင္၏
အျမစ္မွ ရေသာ အေခါက္ ။
၇ ။ ဇြန္း လက္ဖက္ရည္ဇြန္း
။
၈ ။ ပန္းကန္လံုး ေကာ္ဖီ
၊ လက္ဖက္ရည္ ေသာက္ရာတြင္ အသံုးျပဳေသာ ပန္းကန္လံုး ။
၉ ။ အၾကမ္းပန္ကန္ ေရေႏြးၾကမ္း လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း ေသာက္ရာတြင္ အသံုးျပဳေသာ
ပန္းကန္လံုး ။
၁၀။ ေရေႏြး က်ိဳက္က်ိဳက္ဆူေအာင္ မီးျဖစ္ အပူေပးထားေသာေရ
။
၁၁ ။ တစ္ၾကိမ္ တစ္ၾကိမ္ေသာက္ ပမာဏ ။
၁၂ ။ လက္တစ္ဆုပ္ (မ်ားေသာအားျဖင့္) ေဆးဖက္တြင္ အသံုးျပဳေသာ အရြက္
လက္တဆုပ္စာ ပမာဏ အေလးခ်ိန္ (၃) က်ပ္သားမွ
(၅) က်ပ္သားခန္ ့အထိ ။
၁၃ ။ ကေလး အသက္ ၁၂ ႏွစ္ေအာက္ ( ၁ နွစ္မွ ၁၂ နွစ္ၾကား ) ။
၁၄ ။ လူၾကီး အသက္ ၁၂ နွစ္ အထက္ ။
၁၅ ။ အမွဳန္ ့ျပဳလုပ္ ေနရိပ္တြင္ ေျခာက္ေသြ ့ေအာင္ ျပဳလုပ္ျပီး ၾကိတ္ထားေသာ
အမွဳန္ ့။
၁၆ ။ ေသြးရည္ ေဆး ပစၥည္း (သို ့)ေဆးေတာင့္အား ေရျဖင့္
ပ်စ္ပ်စ္ေသြး ရေသာ အရည္ ၊၊
တိုင္းရင္းေဆးဆိုင္ရာ
ေ၀ၚဟာရမ်ား အနက္မွာ အေရးပါျပီး အသံုးမ်ားေသာ ေ၀ၚဟာရ အသံုးအနွဳန္း အခ်ိဳ ့ ကို အဓိပါယ္
ဖြင့္ဆိုျပီး ေရးသား တင္ျပေပးလိုက္ပါတယ္ ။ ထပ္မံ ေတြ ့ရွိပါကလဲ တင္ျပေပး သြားမွာ
ျဖစ္ပါတယ္
၊၊
၀င္းသူရညြန္ ့
(၁-၅-၂၀၁၃)
No comments:
Post a Comment